Založ si blog

Učitelia v Nemecku zarábajú 2500 eur a štrajkujú. ..

Štrajk je spôsob protestu na presadenie svojich požiadaviek. Po zmene režimu na Slovensku je tu opakujúci sa proces štrajkov učiteľov, zdravotníkov, železničiarov.

 Štrajk neobchádza ani takú vyspelú demokratickú krajinu, akou je Nemecko . V roku 2008 v Hannoveri zamestnanci verejného sektora  úplne zastavili mestskú a prímestskú dopravu.Štrajkovali učitelia,zdravotne sestry, vodiči kamiónov a zamestnanci štátnej správy. Odborová organizácia, ktorá združuje asi 1,3 milióna zamestnancov verejného sektora požadovala ročný nárast miezd o 8 %. Federálna a miestne vlády však ponúkali maximálne 5 % – né  zvýšenie. V Nemecku pod nátlakom štrajku zvýšili platy   o 5  %  a vyžadovali  zvýšenie  štandardnej pracovnej doby z 38 na 40 hodín týždenne.

Podobný štrajk bol aj v marci 2015 v Bavorsku a Bádensko-Württembersku,  kde  Nemecká odborová únia Verdi požadovala   zvýšenie platov o 5,5 %. Na Slovenku je to naopak.

Vláda Slovenskej republiky  zvýšila platy učiteľov bez nátlaku štrajku  o 5,5 % ročne, zamedzila  prepúšťaniu učiteľov cez letné prázdniny a naštartovala  duálne odborné vzdelávanie. Ale ani to im nestačí. Žiadnej inej profesii, ani vo verejnej správe neboli zvyšované platy tak, ako učiteľom. A učitelia začali štrajkovať. Možno si poviete, však v Nemecku sa zarába 2500 eur. Myslite si, že keby učitelia zarábali na Slovensku 2500 eur tak by neštrajkovali?

Väščina z Vás by asi odpovedala, že by neštrajkovali. Len si  treba uvedomiť, že v Nemecku je priemerná mzda 2200 eur a na Slovensku je priemerná mzda 800 eur . Osobne si myslím, a som o tom aj presvedčený, že ak by aj u nás bola priemerná mzda ako v Nemecku, tak by tých  niekoľko našich učiteľov štrajkovalo, aj keby zarábali 2500 eur !

štrajk učitelov 2 foto draxler

 

Kultúra v podaní Mariána Kotlebu

15.03.2016

Marián Kotleba, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja nepodpísal zmluvy na čerpanie finančných grantov pre Banskobystrické Divadlo Štúdia tanca, ktoré získalo dotáciu od ministerstva kultúry. Z dôvodu nepodpísania zmluvy muselo Banskobystrické divadlo Štúdio tanca zrušiť pripravený 11. ročník festivalu Dni tanca pre Vás, ktorý sa mal [...]

Hrnčiarove politické javisko

09.03.2016

Po neustálom tlaku predsedu strany SIEŤ Radoslava Procházku, ako nerozhodného politika a odídení Radovana Cholevu, ktorý mal na starosti volebnú kampaň a marketing to ide so stranou SIEŤ z kopca. Pán Procházka ukázal svoje slabiny ako nerozhodný, v prejavoch nedôrazný čajový politik, ktorý niekedy ani sám nevie o čom rozpráva. Svojou rozhodnosťou a presvedčením [...]

Pravicové zlo

01.03.2016

Voliči z Bratislavy patria svojou účasťou medzi najlepších na Slovensku. Bratislavský volič je charakterizovaný ako pravicový, vymedzuje sa proti strane Smer a ich voličov charakterizuje ako nevzdelaných, neskúsených, nerozhľadených. Bratislavský volič si v minulosti vyberal väčšinou najsilnejšie pravicové strany. Posledná pravicová vláda bola vláda [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 49703x
Priemerná čítanosť článkov: 8284x

Autor blogu

Kategórie